Készülj tudatosan az esküvődre! – Esküvői coach

A 2020-as nem volt a mi évünk, és különösen nem az esküvőre készülő pároké. A tavaszi pandémia miatt életbe lépett korlátozások miatt sokan kénytelenek voltak elhalasztani az esküvőjüket, ami nem várt helyzet elé állította a fiatalokat egy érzelmileg egyébként is intenzív időszakban.

Az esküvőszervezés, különösen, ha a házasulandók maguk felügyelik a folyamatokat, egy szokásos mederben zajló évben sem könnyű feladat. Számos nehézség adódik menet közben, amik nyomaszthatják a párt, vagy olyan nem várt helyzetek adódhatnak, amelyek gyors reagálást vagy akár az egész esemény átszervezését teszik szükségessé. A megnövekedett stressz, a gyakoribbá váló konfliktusok a pár kapcsolatát is próbára teszik. Ilyenkor jól jöhet egy segítő személy, az esküvői coach jelenléte a folyamat során, aki képes visszaterelni a dolgokat a helyes mederbe, és ráirányítani a figyelmet az igazán fontos dolgokra.

A 2020-as nyári szezon végén, a koronavírus-járvány második hullámának árnyékában beszélgettem Cser-Leskó Mártival, aki nemcsak esküvői fotós, hanem néhány éve esküvői coachként is segíti a párokat az eljegyzéstől az esküvői napjáig. Célja, hogy az esküvőre készülés különleges időszaka szép emlékként maradhasson meg a pár emlékezetében, még egy ilyen nehéz évben is, mint ez.

Fotó: Cser-Leskó Márti

VKW: Az idei egy minden szempontból nehéz év a házasuló párok számára. Mielőtt azonban rátérünk arra, hogy ebben a különleges helyzetben hogyan tudsz segíteni nekik, arra kérlek, mesélj egy kicsit arról, hogyan lettél esküvői coach!

Cs-L M: Kilenc évvel ezelőtt a saját esküvőnket szerveztem. Semmilyen szakmai segítségünk nem volt hozzá, nem vettünk igénybe szervezőt sem, amit aztán meg is bántunk. Nagy falat volt. Mindenképpen én akartam intézni, felügyelni a dolgok menetét. Nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttünk, több szolgáltatóval kapcsolatban is pórul jártunk sajnos, ráadásul egy tragikus történés miatt az esküvőnket három héttel a Nagy Nap előtt több hónappal későbbre kellett halasztanunk. Ez meghatározó élmény volt számomra. Fényképészként pedig már számtalan esküvő fotózásán vagyok túl, és legtöbb esetben nemcsak a Nagy Napon találkoztunk a párral, hanem már hónapokkal az esküvő előtt is. Ilyenkor sokat beszélgetek a velük, készítünk próbaképeket, hogy kicsit oldódjanak az objektív előtt és megszokjuk egymás jelenlétét. A közös sztorizgatások közben szinte mindig fel-felbukkant egy-egy elakadás, akár a szervezésben, akár családi konfliktusok miatt, amivel kezdenem kellett valamit. Ez egyrészt azért fontos, mert csak akkor készülhet róluk őszinte, boldog kép, ha nem a problémán rágódnak. Másrészt bennem él egy „kényszer” arra, hogy segítsek másoknak. Amióta coach vagyok, tudatosan és rendszerszerűen tudom kezelni ezeket a helyzeteket, és már szakértelemmel tudom a jegyeseket átsegíteni a nehézségeiken.

VKW: Hogyan tudsz segíteni egy hozzád forduló párnak, akik éppen csak eljegyezték egymást? És mi a helyzet azokkal, akik már benne vannak a szervezés sűrűjében, és menet közben egyszer csak úgy érzik, összecsapnak a fejük felett a hullámok?

Cs-L M: Azt vallom, hogy legjobb, ha egy pár azonnal tudja, hogy az eljegyzés mámora után az első lépés, ha felkeres egy esküvői coachot, aki segíthet elindítani őket az esküvőszervezés rögös útján. Így abszolút az elejéről kezdve tudjuk megbeszélni a lehetőségeket, és találhatják meg a számukra legmegfelelőbb megoldásokat. Tekintettel az esküvős múltamra, rengeteg tapasztalattal rendelkezem, így amennyiben kérik, egy csomag részeként a szervezéshez is kaphatnak tippeket. A tudástárat coaching szemléletű, nyomtatható gyakorlatokkal egészítettem ki, és ezt az egészet le tudják fűzni maguknak egy emlékalbumba. Így kézzelfogható emléktárgyuk is lesz erről a különleges időszakról.

Esküvői coachoz fordulni azonban sohasem késő. A megoldásközpontú szemlélet az esküvőszervezés bármely szakaszában képes segítséget nyújtani a pároknak. A coaching módszertana megannyi gyakorlattal támogatva segít megtalálni a megfelelő megoldást az adott helyzetre.

VKW: Mik a leggyakoribb problémák az esküvőszervezés során, amivel a párok felkeresnek?

Cs-L M: A házasságkötés nagy esemény egy család életében, és nemcsak az ifjú pár kerül az esküvőszervezés hatása alá, hanem a szűkebb vagy a tágabb rokonság is. Nagyon gyakori probléma, amikor a pár egymással ugyan megegyezik egy adott kérdést illetően, de az örömszülők vagy más családtagok eltérő véleményen vannak. Ez meglehetősen nagy konfliktust eredményez, de mindenképpen jelentős feszültségforrás. Szinte biztos, hogy valakinek az érdekei sérülni fognak ebben a helyzetben, és akár egy életre szóló tüske maradhat emiatt a család tagjaiban.

Szintén gyakori elakadás, amikor maga a pár nem tud dönteni két lehetőség között. Itt szerencsére legtöbbször nincs olyan problémagenerátor, mint a családtagokkal való konfliktus esetében, inkább a döntésképtelenség feloldásában kell segíteni.

Ugyancsak sokan fordulnak hozzám a köztudatban „ara-para” néven emlegetett jelenséggel is. Ilyenkor a menyasszonyok jellemzően görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy az esküvőjükön mindennek tökéletesnek kell lennie (akárcsak a romantikus filmekben), és már a legkisebb nehézség is alaposan kibillentheti őket az egyensúlyukból, teljes kétségbeesésbe taszítva őket.

VKW: De megoldás minden helyzetre van.

Cs-L M: Ez így igaz. Az esküvői coaching a megoldást tartja szem előtt. A párral folyó beszélgetések alapja elsősorban az a tudás és erőforrás, ami már ott van bennük. Meglehet, hogy ennek nincsenek tudatában, de birtokában mindenképp! Ezt kell közösen megtalálni, és jól felhasználni a szervezés során. A bizonytalanságok esetében gyakran elég néhány tisztázó kérdés ahhoz, hogy rátaláljunk a legjobb megoldásra.

A családtagokkal való konfliktus más kérdés. Értelemszerűen erős érzelmi érintettségről van szó korábbi élethelyzetek alapján, és a nézeteltérésben résztvevő felek közt nem is mindig az adott kérdés jelenti az ellentét forrását, hanem az csak kivetülése az ő viszonyrendszerüknek. Egy ilyen szituációban mindig egyfajta win-win helyzet kialakításának lehetőségét keressük a párokkal. Az én kompetenciám az, hogy a pár számára támogatást adjak a megoldás irányába, és segítsem őket abban, hogy mindig célfókuszban maradjanak. Ehhez vannak különböző technikák, gyakorlatok, célzott kérdések. Ezt a coaching eszköztár-rendszert tudom felhasználni vitás helyzetekben is coachként.

VKW: Az utóbbi hónapokban sokan fordultak hozzád az idei év egyik legmeghatározóbb esküvői problémájával: az esküvő elhalasztásával, és úgy általában az esküvőszervezés folyamatos bizonytalanságával kapcsolatban. Hogyan tudsz nekik segíteni?

Cs-L M: A 2020-as év valóban sok párt olyan helyzet elé állított, amire nem volt felkészülve. (Valljuk be, egyikünk sem.) A saját esküvői tapasztalataimmal azonban teljes mértékben hiteles segítőként tudok mellettük állni. Pontosan tudom, milyen érzés, ha a várva várt Nagy Napot el kell halasztani, és ezt egyrészt megfelelően kommunikálni kell az összes szolgáltató, valamint a vendégek felé, másrészt pedig érzelmileg is fel kell tudni dolgozni ezt a helyzetet. Ez voltaképpen nem más, mint egyfajta gyászfolyamat. Teljesen normális, ha az ember lánya (fia) sír miatta, de értelemszerűen tudni kell belőle talpra állni. Ehhez jön még az a konkrét körülmény is, ami miatt halasztani kell, amit szintén fel kell dolgozni. A mi esetünkben annak idején ez egy, a szűk családban bekövetkezett tragédia volt, a mostani helyzetben pedig a világjárvány okozta bizonytalanság. Ezeket a nehézségeket érdemes átbeszélni valakivel, aki segít megtalálni a megoldást, és nem engedi elsüllyedni az embert. Nem a veszteség feldolgozása az, amiben coachként segíteni tudok, hanem a gyászfolyamat végén tudom átnyújtani azokat az eszközöket az ügyfeleimnek, amik segítségével ki tudnak jutni a gödörből.

VKW: Van-e hosszú távú hatása annak, ha egy pár az esküvőszervezés ideje alatt igénybe veszi a segítséged? Másként kezdődik egy ilyen pár közös élete?

Cs-L M: A filmekben és tündérmesékben általában nem esik szó a szerelmespár közös életéről, csak a boldog egymásra találásról, a minden-jó-ha-a-vége-jó típusú esküvőkről. Pedig igen fontos kérdéskör, hogy hogy zajlik ez a valóságban, mi következik az esküvő után. A csupa boldogság, felhőtlen szerelem egyszer átfordul, és szürke hétköznapokká alakul. Akármit tehetünk ellene, a mindennapos rutin fel fogja váltani a csillogó és mámorban úszó érzelmeket. Hosszabb-rövidebb együttélés után sok esetben jön a felismerés: hová tűnt a boldogságunk? Mi történt velünk? Tehát érdemes erre tudatosan készülni, az átmenetet is felismerni, és okosan viszonyulni a helyzethez és egymáshoz, a megoldást szem előtt tartva. Ehhez kiváló alapot ad az esküvői coaching, hiszen egy olyan szemlélettel készülhetnek jegyesekként az esküvőre, ami leképezi kicsiben a közös életüket. Mintha a szervezés és az esküvő miniben az életüket mutatná. Ki mit vállal? Ki hogyan támogatja a másikat? Észreveszik-e, ha a másik segítségre szorul? Mennyire jól találják meg a közös kommunikációs csatornát? Miként győzik le a nehézségeket? Tehát sok olyan helyzet adódik, ami később is nagy valószínűséggel elő fog fordulni, csak más témakörben, pl. egy költözés, munkahelyváltás, gyermekvállalás kapcsán. A coaching célfókuszú szemlélete az egymásra hangolódást és a megoldásra közösen és koncentráltan figyelést adja nekik útravalóul.

VKW: Márti, ez egy nagyon szép végszó. Köszönöm, hogy megismerhettem a munkád, és bízom benne, hogy még nagyon sok párnak tudsz segíteni a következő években egy szebb esküvői élmény és egy boldog, kiegyensúlyozott házasság elindításában!

Mártit a Boldogságfókusz weboldalon találjátok meg, ahol további információkat kérhettek az esküvői coachingról, ill. időpontot is foglalhattok online konzultációra. Érdemes követni life coach témájú Facebook-oldalát is.

Shopping Cart