5 szuper környezetbarát köszönetajándék esküvőre

Természetesen minden egybekelő pár azt szeretné, hogy a nagy napon minden a lehető legjobban alakuljon, vendégeik jól mulassanak és valamennyien kellemes élményként őrizzék meg ezt a különleges napot.

A legtöbb pár a vendéglátáson kívül egy kis plusz figyelmességgel is szeret kedveskedni a velük együtt ünneplőknek. Sokszor okoz azonban fejtörést, hogy mi is legyen az a bizonyos köszönetajándék.

Az esküvő költségvetésben a köszönetajándékokra általában egy szerényebb összeget különít el a pár, ezért gyakran az ár dönti el, hogy mit is kapnak a vendégek. Sajnálatos tapasztalat, hogy nem mindenfajta ajándéknak van osztatlan sikere a meghívottak körében. Gyakran már az esküvői vacsora helyszínéről sem viszik magukkal pl. a friss házasok fotójával díszített hűtőmágnest, műanyag kulcstartót, bevásárlókocsi zsetont. A mégis hazakerülő köszönőajándékok egy része pedig viszonylag gyorsan a szemetesben végzi.

Ha kicsit is környezettudatosan gondolkodunk, olyasmit választunk a násznépnek, ami a többségnek kedvére van. Ezen ajándékok többsége – talán meglepő módon – nem is kerül többe, mint ha műanyag emléktárgyakat osztanánk ki a vacsoravendégeknek.

Szerencsére ma már sokféle környezet- és társadalomtudatos ajándékötletből választhatunk, amik garantáltan hasznosak és biztosan nem maradnak az asztalokon. Most megmutatom, mik az én kedvenceim!

Kézműves szappan

Egy pici, szívvel-lélekkel készült szappan nemcsak mutatós, de hasznos ajándék is a vendégek számára. A szappan biztosan elfogy otthon a fürdőszobában, de akár ruhaillatosítóként is jó szolgálatot tehet, ha a szekrénybe helyezzük. Ha magyar kézműves szappant választunk, egy hazai vállalkozót is támogatunk az ajándékvásárlással.

Tipp: Kísérletezőbb kedvű menyasszonyok, vőlegények maguk is elkészíthetik ezt a kis figyelmességet a vendégseregnek.

Ültethető bonbon

Amikor a saját esküvőnket szerveztem, teljesen elvarázsolt a merített papírba ágyazott virágmagok ötlete, amit egy külföldi oldalon láttam. Az ültethető bonbon nagyszerűsége abban áll, hogy a virágmagokkal dúsított, bonbonformára alakított merített papírt egy az egyben el lehet ültetni. A magokból kikelő virágokban pedig minden vendég örömét lelheti, miközben biztosan eszükbe jut a fiatal párral töltött fantasztikus nap. Nem utolsó sorban pedig így néhány virággal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a méhek és pillangók nektárhoz jussanak.

Tipp: A legjobb, ha ezeket a bonbonokat csomagolás nélkül szerzitek be, például a Seedbonbontól.

Termelői méz

A szerelem édes, osszátok meg a vendégeitekkel is ezt az érzést! Egy csinos kis üveg méz tökéletes arra, hogy mosolyt varázsoljatok a vendégek arcára.

Köszönetajándék esküvőre Zümi Méhészet ValamiKék Wedding

Mivel a mézet nagyon sokoldalúan használhatjuk – cukor helyett ízesítésére, immunrendszer-erősítésre, gyógyításra – ez egy olyan ajándék, aminek minden vendégünk hasznát veszi. A hazai méhészetek támogatása egyébként is a szívügyeim közé tartozik, hiszen a méhek a méztermelésen kívül nagy szerepet játszanak a mezőgazdaság más területein is.

Tipp: A mézesüvegeket személyessé tehetitek, az esküvőtök stílusához igazíthatjátok. A pannonhalmi Zümi Méhészet kínálatában találtok kifejezetten esküvőre készült csomagokat is, szemet gyönyörködtető címkékkel ellátva.

Kedvenc dal

Ajándékozzátok meg a vendégeiteket a kedvenc dalukkal! A násznép méretétől függően akár minden egyes vendég kaphat egy neki dedikált számot a mulatságban, nagyobb létszám esetén pedig asztaltársaságonként, családonként válasszatok egy, a vendégre (vendégekre) jellemző zenét. Ha jól ismeritek az ízlésüket, a személyes kedvencüket is eljátszhatja a zenekar, vagy felteheti a DJ. Erre a gesztusra garantáltan emlékezni fognak, és abban is biztosak lehettek, hogy mindig valaki ropni fogja a táncparketten. Ez egy igazán személyre szóló, kedves figyelmesség, amit értékelni fognak a vendégek.

Tipp: Ha biztosra szeretnétek menni a dalválasztással, a vendégeket is megkérhetitek, hogy írják meg a kedvenc dalaikat, pl. a részvétel visszajelzésével egyidejűleg.

Jótékony célú adományozás

Amikor a köszönetajándékra szánt összeget nem közvetlenül a vendégeknek adjátok, hanem két általatok – és általuk is – támogatott jótékony szervezetnek, akkor kétszer adtok. A vendégeiteknek a lehetőséget, hogy kiválasszák az általatok megjelölt szervezetek közül, hogy melyiknek adják a saját részüket a köszönetajándék büdzséből, a jótékony szervezetet pedig plusz forrásokhoz juttatjátok hasznos céljaik eléréséhez. A támogatható szervezetek és célok köre gyakorlatilag végtelen: adományozhattok faültetésre, segíthettek gazdátlan állatokat vagy elesett embereket, de kedves gesztus az is, ha volt óvodátok vagy iskolátok alapítványát támogatjátok.

Tipp: Az adományozás nagyon jó érzés. A ti és a vendégek lelkének is jót tesz. Közös életetek talán nem is kezdődhetne ennél jobban.

Shopping Cart