Ezekre figyelj, hogy tökéletes legyen a homokszertartásotok!

A homokszertartás méltán népszerű az esküvőre készülők körében, hiszen a kiválasztott tárgy homokkal megtöltve a lakás díszeként, emléktárgy formájában idézi fel a pár élete során az esküvőjük napját.  Maga a szertartás egyszerűen kivitelezhető, a szükséges kellékek is könnyen beszerezhetők. Nagyon széles palettáról lehet válogatni ízlés és pénztárca függvényében. Van néhány dolog, amit azonban jó szem előtt tartani, amikor kiválasztjuk a saját homokszertartásuk kellékeit. A végeredmény (hogy később mennyire szép és kedves dísztárgy marad számunkra a homokkal megtöltött tárgy), sok mindenen múlik.

Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány olyan dolgot, amire érdemes figyelmet fordítani a szertartáshoz szükséges kellékek beszerzésekor, illetve közvetlenül a homokceremónia előtt.

Legyen tetje!

Az edény, amit közösen megtöltötök, legyen zárható! Apróságnak tűnik, hiszen egy szép vázába töltött homok is lehet lakásunk dísze, és ez így is van. Azonban számolni kell azzal, hogy az idő előre haladtával a por ezt az emléktárgyat sem fogja kímélni. Mivel egy homokfelületet nehéz tisztán tartani, a váza tartalma előbb vagy utóbb porcicák gyülekezőhelyévé válhat, vagy, ha a legfelső réteget óvatosan eltávolítjuk egy-egy takarítás alkalmával, a váza tartalma lassan elkophat, amit valószínűleg nem szeretnénk. Mindezt megelőzhetjük, ha olyan homoktartó tárgyat választunk, aminek van teteje, vagy dugózható, zárható. Így megvédhetjük annak tartalmát.

Dizájn

A homokszertartás eredményeként kapott emléktárgy az otthonotokat fogja díszíteni életetek végéig. A választásnál érdemes olyan termékre voksolni, ami forma- és színvilágában illeszkedik nemcsak esküvőtök környezetébe, de később az otthonotokban is jól mutat majd.

Ár-érték arány

Amikor a homokszertartásotok kellékeit válogatjátok, fontos észben tartani, hogy ez a választás (akár csak a párválasztás) egy életre szól. Természetesen léteznek nagyon kedvező árú megoldások is a szertartás elvégzéséhez, de ha abból indultok ki, hogy ez a majdani emléktárgy évtizedekig lesz az életetek része, egy elsőre picit drágábbnak tűnő szett megvásárlása lehet a legjobb döntés. Az esküvőnkön hajlamosak vagyunk nagy összegeket költeni olyan dolgokra, amiket csupán egy-két napig élvezhetünk (esküvői dekoráció, menyasszonyi ruha, frizura, smink), mert fontosnak érezzük, hogy a nagy napon minden tökéletes legyen és szép emlékeket őrizhessünk róla. A hosszabb időtávra szóló „befektetések” esetében még inkább megéri egy kicsit többet költenünk.

Apró részletek

A homokszertartáshoz szükséges kiegészítők beszerzését sokan a „tudjuk le gyorsan” kategóriába sorolják, pedig ezek az eszközök – ha már emellett a szertartás mellett döntöttetek -, fontos részét fogja képezni a házasságkötéseteknek. Ahogy fentebb említettem, már a szett vagy kellékek kiválasztásánál is érdemes a minőségre, a praktikumra és a dizájnra nagy figyelmet fordítani. Egy életre szóló emléket szeretnétek a homokceremónián elkészíteni, megéri kicsit többet foglalkozni vele. Emellett viszont jó azt is átgondolni, hogy a szertartás alatt miként mutatkoznak meg a szertartáskiegészítők.

Mindenképpen legyen szép öntőedényetek. Ha nem is vesztek újat erre az alkalomra, gondoskodjatok róla, hogy jól mutasson az asztalon, és könnyen lehessen belőle a homokot kiönteni. Ha új öntőüveget szereztetek be a nagy napra, a szertartás előtt távolítsátok el az árcédulát (címkét)! Sajnos láttam már olyan esküvői képet, ahol a homoköntés során a kép középpontjában az öntőváza aljáról világító árcédula állt. Nagyon lehangoló, ha később csak ilyen fotókat tudsz az esküvődről nézegetni.  

Ha azt szeretnétek, hogy a homokképetek szép csíkokat adjon ki a közösen megtöltött edényben (vázában, keretben), a szertartáson felváltva öntsétek a két színű homokot az edénybe. (Tipp: a csíkok akkor mutatnak a legszebben, ha van kontraszt a két kiválasztott homokszín között, azaz egy sötétebb és egy világosabb szín kerül összeöntésre. Ha lágyabb kontrasztot szeretnétek, két világosabb vagy két sötétebb színt válasszatok a homoköntéshez.)

Ne hagyd az utolsó pillanatra! 

A legtöbb dologhoz hasonlóan a homokszertartás kellékeinek beszerzését sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Különösen akkor nem, ha egyedi elképzelésitek is vannak a megvalósítással kapcsolatban. A gravírozás elkészítése, egy különlegesebb homokszín felkutatása időbe telhet, és sok esetben a szettet napokkal (vagy hetekkel) a szertartás előtt oda kell adni az anyakönyvvezetőnek/szertartásvezetőenk is. Ezért, ha megszületett a döntés a homokszertartásról, mielőbb kezdjétek el a számotokra tökéletes szett felkutatását és beszerzését!

Ha tetszett, amit olvastál, keresd fel legközelebb is az oldalunkat, vagy látogass el Facebook-oldalunkra. Ha szeretnél része lenni egy olyan közösségnek, ami az esküvőre készülve is fontosnak tartja a környezet megóvását, csatlakozz Zöld Menyasszony nevű csoportunkhoz!

Shopping Cart