A környezetbarát esküvő három alapelve

Az esküvődre készülsz. A legjobbat szeretnéd kihozni a lehetőségeidből. Egyetlen nap, aminek tökéletesnek kell lennie, hiszen összekötöd az életed a szerelmeddel.

Egy ruha, amit csak egyszer veszel fel, egy halom papírdísz, ami csak ezen a napon díszíti az esküvő helyszínét, vágott virágok garmadái, buborékfújók, roskadásig megrakott asztalok… Ha szíveden viseled a Föld sorsát, bizonyára gondolkodtál már azon, hogy mennyire terheli ez meg a környezetet. És vajon mit tehetsz, hogy a környezeti terhelést csökkentsd a nagy napon, mégse kelljen lemondanod az álmaidról, és olyan esküvőtök legyen, amilyet elképzeltetek magatoknak?

Íme három alapelv, amit szem előtt tartva nagyot lépsz afelé, hogy az esküvőtök ne csak felejthetetlen, de környezetbarát is legyen.

Forrás: https://www.etsy.com/shop/papercasestudio

1. Csökkentsd a szemétmennyiségét! 

Egy átlagos esküvő során sajnos rendeteg szemét keletkezik (papíralapú hulladékok, ételmaradékok, egyszer használatos tárgyak stb.). Az egy használat után kidobásra kerülő dolgok mennyiségét azonban visszafoghatjuk, ha szem előtt tartjuk a következőket:

 • Használj kevesebb papírt! Ha teheted, a papír alapú dekorációkat, eszközöket váltsd ki természetes alapú verzióval. (Pl. ültetőkártya helyett írd a vendégek nevét falevélre, vagy kavicsokra, ásványokra.)
 • Mellőzd a műanyagot! Ha csak egy mód van rá, a műanyag termékek, tárgyak helyett keress olyat, ami természetes alapanyagokból készülnek.
 • Csak a feltétlenül szükséges dologokat szerezd be az esküvőre, ill. gondolkozz környezetbarát alternatívákban. Vajon tényleg kellenek lufidíszek vagy buborékfújók?
 • Minden egy helyszínen! Lehetőség szerint tartsátok a szertartást és a vacsorát egy helyszínen! Így a vendégeknek kevesebbet kell autóval utazniuk, és kevesebb lesz az utazásból fakadó környezetterhelés. Ha pedig az éjszakára is maradó vendégeknek is van szálláshely az esküvő vacsora helyszínén, az maga a tökély.
 • Helyi forrsából! Ha van rá lehetőséged, a virágokat, és az étel-ital kínálatot is a helyszín vonzáskörzetéből szerezzétek be, ezzel megspórolva a szállításból eredő többletköltségeket és a vele járó környezeti terhelést.

2. Használd újra (és újra)!

Amikor az esküvőtöket tervezitek, gondoljátok végig, hogy a meglévő holmijatokból miket tudtok az esküvőn is használni, ahelyett, hogy újat vesztek ugyanerre a célra. Ugyancsak érdemes azt is feltérképezni, hogy a hiányzó dolgokat az ismeretségi körötökből kitől kérhetitek kölcsön, de sok mindet kifejezetten erre szakosodott üzletekből is köcsönözhettek (a menyasszonyi ruhától a vacsoraasztalokig, a virágvázáktól egyes dekorelemekig).

 • Kölcsönözz vagy kérj kölcsön! Kölcsönözz menyasszonyi ruhát, ahelyett hogy vásárolnál egy újat, és vedd fel hozzá egy meglévő, kényelmes (természetesen az alkalomhoz stílusban és színvilágban is illő) cipődet, vagy válassz úgy esküvői cipőt, hogy azt később más alkalmakkor is használni tudd. Az esküvői vacsora kellékeit (ha a helyszín nem biztosítja), szintén érdemes kölcsönzőből beszerezni. A dekoráció egyes elemeit is összegyűjtheted családi, baráti körből. (Pl. vázákat, terítőket, képkereteket kérhetsz kölcsön a vacsoraasztalok díszítéséhez.)
 • Használd a meglévő dolgaidat! 
 • Vásárolj előrelátóan! Ha valamit mégis újonnan szereznétek be, megéri úgy kiválasztani a beszerzendő holmit, hogy azt később a saját háztartásotokban is tudjátok használni, vagy tovább tudjátok adni valakinek, aki a jövőben hasznát veszi.

3. Hasznosítsd újra!

 • Ajándékozd el! Az esküvőre vásárolt kellékeket, díszeket, ha már nincs szükséged rájuk, elajándékozhatod olyan ismerősöknek (vagy akár ismeretlennek), aki örömmel használná azokat a saját esküvőjükön, vagy aká más alkalommal, más módon. Az esküvőről megmaradt virágokkal pedig örömet szerezhetsz egy közeli idősek otthona lakóinak, vagy a szomszéd néninek.
 • Add el! A megmaradt dekorációs elemeket, amik kifejezetten az esküvőre készültek, hirdesd meg egy cserebere csoportban, hátha valakinek pont jól jön a saját esküvőjén, vagy eleve tervezhettek más párokkal is közösen dekorációs kellékeket, így egymás után több esküvőn tölthet be funkció egy-egy tárgy. (Ebben segítségedre lehet pl. a Facebookon működő Környezetbarát esküvő nevű csoportunk.)
 • Forgasd vissza! Próbálj meg olyan dolgokat beszerezni az esküvődre, amik a használatuk után komposztálhatók, visszaforgathatók a természetbe. Ha olyan szerencsés vagy, hogy azesküvői vacsorát készítő catering cég is szívén viseli a környezet sorsát, bízhatsz abban is, hogy az ételkészítés során keletkező zöld hulladék is komosztálóban vézi a szemetes helyett. Megéri rákérdezni, mielőtt kiválasztjátok a szolgáltatókat.

Ha a fenti alapelveket szem előtt tartjátk az esküvő részleteinek megtervezésénél, már sokat tettetek azért, hogy az esküvőtök ne hagyjon nagy ökológiai lábnyomot, hiszen minden kis lépés számít.

Ha tetszett, amit olvastál, keresd fel leközelebb is az oldalunkat, vagy látogass el Facebook-oldalunkra, illetve, ha szeretnél része lenni egy olyan közösségnek, ami az esküvőre készülve is fontosnak tartja a környezet megóvását, csatlakozz Zöld Menyasszony nevű csoportunkhoz!

Shopping Cart