Öt érdekesség a homokszertartásról

A legtöbb házasulandónak már nem kell bemutatni a homokszertartást, mivel szerencsére Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elmúlt években.  Az esemény lényege, hogy a házasságra lépő pár egy közös (életük közösségét jelentő) edényt (pl. homokceremónia keretet) tölt meg két, különböző színű homokkal, mellyel jelképezik életük elválaszthatatlan összefonódását. A szertartás nemcsak praktikus helyettesítője a hagyományos gyertyagyújtásnak (szabadtéri esküvőkön ugyanis a frissen meggyújtott gyertya lángja egy enyhe fuvallattól is ellobbanhat, ami zavarba ejtő lehet a közös élet megkezdésének pillanatában), emellett olyan emléket is állít a friss házasok számára, amelyet otthonukban dísztárgyként is kiállíthatnak, ezzel napi szinten felidézhetővé téve a meghitt pillanatokat.

A fent leírt általánosségok mellett van néhány kevésbé elterjedt érdekesség is a homoköntéssel kapcsolatban. Ezeket gyűjtöttük össze néhány külföldi cikk és saját tapasztalataink alapján.

1. A homokszertartás hagyománya az amerikai kontinensről származik, feltehetően az ottani őslakosok vagy Hawaii lakói kezdték el használni ezt a szertartást esküvőkön. Bár megegyezés nincs a kérdésben, kicsit Hawaii irányába billenti a mérleget, hogy a sziget híres homokos tengerpartjairól, és arról, hogy az esküvőket előszeretettel tartják a tenger közelében.

2. A homokszertartás világot meghódító népszerűsége 2004-ben kezdődött, amikor is az Egyesült Államokban futó „Nagy Ő” című műsor nyertes párja homokszertartás keretében fogadott egymásnak örök hűséget – amit természetesen a televízió is közvetített. Ez sok ezer amerikai párt ösztönzött arra, hogy ők is hasonló módon tegyék még emlékezetesebbé az esküvőjüket.

3. A homokceremónián a közös életet jelképező homoktartály megtöltését a hagyomány szerint a vőlegény kezdi meg, ez után a menyasszony tölt bele némi homokot, majd együtt vagy felváltva folytatják a közös edény feltöltését. A legutóbbi években az is szokássá vált, hogy a fiatal pár bevonja a szüleit vagy már meglévő gyermekeit is a keret feltöltésébe, így számukra is még bensőségesebbé téve a nagy eseményt.

4. A homokszertartásról dal is született! Spencer Durcham 2009-ben Homokszertartás-dal (Sand Ceremony Song) címmel foglalta össze, mit is jelent számára a homokszertartás. A Youtube csatornán a cikk írásakor is meghallgatható a nóta.

5. A homoköntő ceremónián teljesen egyedi formában örökíthetitek meg házastársakká válásotok pillanatát, és ehhez nemcsak (dekor)homokot, hanem sok egyéb, mutatós dolgot is összeönthettek egy közös edénybe. Néhány lehetőség a sok közül: apró gyöngyök, kicsi kavicsok, kávészemek, üvegkristályok, pici kagyló- és csigahéjak vagy a legkisebb méretű LEGO-kockák. Egy a fontos, hogy a kiválasztott dolog éppoly tartós legyen, mint a házasságotok. 🙂

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz Facabook-oldalunkhoz, és/vagy kövess minket Instagramon is, ahol rendszeresen jelentkezünk esküvőszervezéssel kapcsoaltos friss tartalmakkal.

Shopping Cart